Hét fontos tanács a babaszoba kialakításához

Ági Dancsokné Jusztin | 2017.05.25

A babaszoba előkészítése egyfajta rituálé, amivel a kis jövevény érkezésére készülünk fel. Felépítjük az ő kis személyes terét, amit elfoglal az otthonunkból, így válva családunk részévé.


A babaszoba felállításában a legfontosabb, hogy szeretetteljes és biztonságos legyen, amely egyúttal nem nélkülözi a kreatív elemeket sem, hogy idővel a kisbaba fejlődéséhez megfelelően hozzájáruljon.

Vedd figyelembe az alábbi szempontokat:

1. Válasszatok praktikus és funkciós kiságyat! A legjobb, ha rá- vagy mellé építve megtalálható a pelenkázó is, a szükséges dolgokkal. Sose cseréld a baba pelusát a kiságyban, ez egyrészt keresetlen hátfájást eredményezhet számodra a hajlott póz miatt, másrészt eléggé higiéniátlan, mivel az első hónapokban szó szerint bármi megtörténhet pelenkázás közben! :) Fontos bútor még a ruhásszekrény, ez kezdetben nem kell, hogy nagy legyen, akár a pelenkázó alatti fikókban is elférnek a ruhácskák.

2. A kiságy mellé érdemes tervezni egy fotellel vagy karosszékkel is, amiben kényelmesen etetheted a kicsit. Meglepődsz, de egy babzsákfotel is hihetetlen komfortos tud lenni erre a célra, főleg, ha kiegészül egy szoptatós párnával is!

3. Már egy újszülöttnek is vannak játékai, könyvei, még ha nem is használja őket. Ezek tárolására célszerű néhány polcot felszerelni a falra, így a kicsi is nézegetheti a kiságyból, ahogy javul a látása. (Az újszülöttek ugyanis még nagyon homályosan látnak.)

4. Kerüld a túl sok játék kiságyba zsúfolását! Akár veszélyes is lehet a babának, ha egy-egy játékhoz túl közel kerül alvás közben, vagy egy plüssállat szőre a szájába jut. 



5. A babaszoba megfelelő megvilágítása kulcskérdés. A központi lámpán kívül érdemes a szoptatós fotel mellé is helyezni egy lágyabb fényű állólámpát, ami éjjeli használat közben sem zavaró.

6. A későbbiekben egyre több lesz a játék, ezek tárolására pedig nagyon jópofa bútorokat lehet kapni: kihúzható kosaras szekrénykét, felhajtható tetejű ülőalkalmatosságot, ágy alá tolható fedeles vagy cipzáras tárolókat. Nézz körül és dönts amellett, ami egy 10-12 hónaposnak is könnyen használható és a szoba térbeli adottságaihoz is alkalmazkodik.

7. Ami a falfestéket illeti: magadnak teszel jót, ha inkább a drágábbat választod, viszont legyen mosható a fal. A tapéta is szépen mutat, gyönyörű, igazi, gyerekszobába való mintákat lehet kapni az erre szakosodott boltokban, akár kifejezetten fiúsat vagy lányosat is. Tapétából is érdemes olyat választani, amiről később a maszatot egy nedves ronggyal el lehet távolítani. Ha eredeti légkört szeretnél teremteni, csak az egyik falat tapétázd be!




Örömteli babavárást és készülődést kívánunk!

 

Hozzászólások