Negyed évszázada a természetért

admin | 2016.02.03
A WWF Magyarország csapata természetvédelemmel fekszik és kel: elmondhatjuk, hogy Földünk megóvása nekünk a szívügyünk, hobbink, hivatásunk. Missziónk az évek alatt, több mint 100, sikeresen zárt projekttel a hátunk mögött, semmit sem változott: ma is egy olyan jövő megteremtésén fáradozunk, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Az idén 25 éves természetvédelmi civil szervezet 1991 óta működik hazánkban páratlan értékeink védelmében.

4


Természetvédelmi munkánk kiterjed a vizesélőhelyek és a természetes erdőségek védelmére, a természetközeli erdőgazdálkodás, a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés népszerűsítésére, a védett és veszélyeztetett élőhelyek, fajok – mint a hiúz és a farkas – megóvására. Kiemelt figyelmet fordítunk az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére, és a környezettudatos szemlélet minél szélesebb körű elterjesztésére.


Szorosan együttműködünk a nemzeti parkokkal, természetvédelmi hatóságokkal, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel, az üzleti élet képviselőivel, valamint a helyi lakossággal – de a Te segítségedre is szükségünk van!



Legfontosabb tevékenységi területeink

Sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy Magyarország egy ökológiai paradicsom: páratlanul gazdag állat- és növényvilág között, messze híres tájakon, fantasztikus természetes élőhelyek mellett élünk. Természetvédelmi értékeink azonban – legyenek bármilyen csodálatosak – védelemre szorulnak: ipari tevékenység, infrastruktúra-fejlesztések, jogszabályi változtatások, hiányos ismeretek, rossz szokások, és még számos veszély fenyegeti őket. Ezeken szerencsére – a legtöbb esetben – lehet változtatni. A WWF Magyarország azért dolgozik, hogy megmentse, helyreállítsa természeti értékeinket, illetve, hogy befolyásolja azok jövőjét kijelölő jogszabályok megalkotását. Szakembereink számos területen aktívak, most a legfontosabb projektjeink közül szemezgetünk.


Red deer (Cervus elaphus) stag feeding, during rut, Klampenborg Dyrehaven, Denmark, September 2008

Erdőségeink védelmében régóta tevékenykedünk. 2009-ben lobbi munkával elértük, hogy az új erdőtörvényben az állami erdők egy részében kötelezően természetközeli és fenntartható gazdálkodási – azaz fakitermelési – üzemmódokat kell alkalmazni. Részt vettünk kisebb "vadonok" kialakításában, például a Budai-hegységben a Tündérhegyi, a Balaton mellett pedig a Kopaszok erdőrezervátum kialakításában. 2012-ben sikeresen szálltunk síkra Magyarország legnagyobb háborítatlan, fokozottan védett erdeje, a kb. 1000 hektáros Csarna-völgy védelméért, ahol végül nem indulhatott meg a fakitermelés.


European lynx kittens (Felis lynx)

2003 óta foglalkozunk intenzíven a hazánkból korábban kipusztult, mára lassan visszatérő nagyragadozókkal, a farkassal és a hiúzzal. Elsősorban a lakossági tájékoztatásban és a tudományos kutatások támogatásában vállalunk szerepet. Hétéve futó Hiúzvédelmi Programunk célja az ismeretterjesztés mellett az állatok élőhelyeinek védelme. Távlati célunk a hiúzok rádiótelemetriás eszközökkel történő nyomon követése, ezáltal területhasználatuk, szokásaik feltérképezése. A farkasok védelmében együttműködünk az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal – figyeljük az egyedek nyomait, igyekszünk viselkedésüket megismerni, egyedszámukat megbecsülni, illetve szemléletformálással az illegális kilövések számát csökkenteni. Mindebben a WWF Magyarország is segítséget nyújt – szeretnénk, ha ezek az eredetileg őshonos ragadozók ismét otthonuknak éreznék hazánk erdeit.


Élőhelyek rehabilitációjába az évek során szintén sok munkát fektettünk. 2013 végén zárult eddigi legnagyobb projektünk, a Duna-menti Szabadság-sziget helyreállítása. Az öt éves program során megtisztítottuk a Mohács melletti sziget mellékágát a lerakódott iszaptól, így újra elérhetővé vált a halak ívásához nélkülözhetetlen homok- és kavicsréteg. Olyan őshonos halfajok, mint a lápi póc vagy a magyar bucó újra birtokba vehették a vizeket. 2007 óta zajlik a Tiszatarjáni élőhely-rehabilitációs projektünk. A Tisza mellékágánál található vizesélőhelyen az agresszíven terjedő gyalogakác kiszorította az őshonos növényfajokat, gyakorlatilag lakhatatlanná téve a területet az állatok számára. A helyi önkormányzattal közösen megtisztítottuk a területet a gyalogakáctól, energiaültetvényeket telepítettünk, hogy bőségesen elláthassuk energiával a falut, és munkahelyeket teremtsünk. A terület fennmaradó részét visszakapta a természet, az ártéri területen kedvükre legelhetnek a WWF Magyarország saját vizibivalyai és szürkemarhái.


3



Egy százalék – a sok kicsi sokra megy

Munkánk folytatásához, további sikerek eléréséhez a Te segítségedre is szükségünk van! Most, a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásával úgy támogathatsz minket, hogy az Neked nem kerül pénzbe. Kérünk, állj mellénk, hogy továbbra is dolgozhassunk a közös, fenntartható jövőnkért!


Tudj meg többet eddig elért eredményeinkről!
Jelenleg futó projektjeinkről itt olvashatsz bővebben.

Hozzászólások

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

A gyerek folyamatosan közbeszólt… amíg meg nem tanulta ezt az apró trükköt!

Ki mondta, hogy szülőnek lenni egyszerű?

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Anyósom lakását felújították, 4 hónapra hozzánk költözött, nem volt könnyű ennyi időt együtt tölteni

Rég nevettem ilyen jót!

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Örök küzdelem: hogy tartsak rendet?

Egy japán hölgy összegyűjtötte a hatékony rendrakás legfontosabb elveit. Érdemes tanulni belőle!

Az én feleségem tényleg szuperanya

Az én feleségem tényleg szuperanya

Egy apa szavai arról, hogy milyennek látja azt a nőt, akivel közösen nevelnek egy háromévest.

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Rémálommá vált az esti családi tévézés

Majdnem meghalt egy kisfiú a pattogatott kukorica miatt - az anyuka mindenkit figyelmeztet, nehogy úgy járjanak mint ők.

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A babasírás fajtái - nem is olyan nehéz megkülönböztetni, melyik mit jelent!

A gyerek nem azért mert rossz: így akar üzenni nekünk.

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Értelmezzük a babák testbeszédét!

Még nem tud beszélni, de a mozdulatai mennyi mindent elmondanak...

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Szilvásgombóc - készítsétek együtt az ebédet!

Minden kisgyerek szeret segédkezni a konyhába. A szilvásgombócnál több dolgot is nyugodtan rábízhatsz.

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Egy 12 éves kislány zseniális találmánya megnyugtatja a beteg kicsiket

Nincs több félelem az infúziótól a kórházban, ha alkalmazzák ezt a zseniális ötletet!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Így utazz mindenre felkészülten a kicsivel!

Néhány tipp a csomagoláshoz, hogy ne stresszelj az első közös nyaralásotokon a kicsivel!