Bilireszoktatás - 5 + 1 bevált megoldás kisgyerekekhez

Szabó Eszter | 2017.02.06

A bilire való szoktatással a legtöbb szülő kisebb vagy nagyobb mértékben, de megszenved. Vannak gyerekek, akik már egy éves koruk után ismerkedni kezdenek a bilivel, míg mások csak háromévesen, szinte egyik napról a másikra szoknak rá erre a felnőttes módszerre.

Sok szülő ilyenkor már kétségbe van esve, pedig teljesen felesleges, hiszen egy gyermek akkor fog majd ráülni és rászokni a bilire és a WC-re, amikor mentálisan és fizikálisan egyaránt érett lesz rá, amikor képes lesz felfogni ennek a jelentőségét. Természetesen léteznek azért apró trükkök, amelyekkel egy kicsit ösztönözhetjük a lurkót. Lássuk, hogy melyek ezek a hasznos tanácsok és útravalók!

Az aranyszabály: soha ne erőltesd!

Még mielőtt bármit is tennénk a bilire szoktatás érdekében, a legfontosabb alapszabály az, hogy soha és semmilyen körülmények között se erőltessük mindezt gyermekünk számára, mert akár egész életét befolyásoló lelki problémákat válthatunk ki belőle. Soha ne kényszerítsük, soha ne szidjuk le, és ami még ennél is fontosabb: mindig maradjunk türelmesek vele. Ha látja, hogy apa és anya miként használja a WC-t, esetleg más gyerekeket vagy a testvérét, akkor ő is rá fog döbbenni arra, hogy mi a dolga.

Vajon alkalmas már rá?

Mielőtt bármilyen lépést tennénk a bilire való szoktatással, fel kell ismernünk, hogy a gyerek alkalmas-e már egyáltalán arra, hogy elkezdje használni a bilit. Ennek számtalan apró jele van, így például az, hogy a pelenka már huzamosabb ideig száraz – ilyenkor már kialakul a vizelet tudatos visszatartásának képessége –, vagy az, ha ő maga szól azzal kapcsolatban, hogy most kakilni készül a pelenkába.

A bilizés öröm és kacagás :)

Szeresse a bilit!

A bili megvásárlását mindig egy nagy dologként, egy óriási előrelépésként kezeljük a pici életében. Készítsük fel rá, ha érettnek találjuk erre, és tudatosítsuk benne, hogy ezzel igazi nagyfiú válik belőle. A boltban válassza ki ő maga a saját bilijét, hiszen sokan nem szeretik például azt, ha zenél, de ha például a pici szereti az autókat, akkor biztosan szívesebben ráül majd egy olyan bilire, amely egy autót formáz.

Szerezz be egy halom fehérneműt!

A bilire szoktatásig vezető úton rengeteg baleset történhet, éppen ezért jó előre fel kell készülni ezzel kapcsolatban. Ennek megfelelően fel kell készülnöd, és be kell szerezned egy nagy halom fehérneműt annak érdekében, hogy ha bemegy a pisi vagy a kaki, akkor rögtön le tudd cserélni. Ha bugyit adunk rá, mindig dicsérjük meg, mindig mondjuk el neki, hogy ő most ezzel milyen nagy fiú lett, és milyen büszkék vagyunk rá, így ő is érzékelni fogja ennek a fontosságát.

Válasszunk nyári időpontot!

A nyári időszakban általában sokkal könnyebben leszoknak a gyerekek a pelenkáról, mert ilyenkor a melegebb időszak miatt biztosan nem fázik fel azonnal, ha bepisil, és néhány percig vizes alsóban kell lennie. Ezen túlmenően sokat lehet kinn a szabadban, ahol szinte bármikor pisilhet anélkül, hogy egy lépést is tenne.

+1 talán a legfontosabb: Dicsérd sokat!

A gyereknevelés minden területén nagyon fontos a rendszeres és okkal kimondott dicséret. Nincs ez másként a bilire való rászoktatásnál sem, ennek megfelelően mindig éreztessük vele már részeredmények után is, hogy mennyire ügyes volt, és milyen nagy lépést tett meg a nagyfiúvá vagy nagylánnyá való válás rögös útjain. Soha ne szidjuk meg nagyon, ha esetleg becsurog néha, hiszen a gyermekek többségénél csak 4-5 éves korra alakul ki véglegesen a szobatisztaság rendszere, így addig lehetnek akár időszakok is, amikor az addigi egyensúly felborul. Legyünk mindig türelmesek és dicsérjük szüntelenül, ha megérdemli!

Kész őrület a bilire szoktatás?

Személyes tapasztalatok a "Babamama.hu csacsogó” zárt facebook csoportból:

"A húgaim és én is 18 hós korunk előtt lettünk szobatiszták. Egyikünk se lelki sérült. :) Ez talán azért van, mert senki nem erőltetett minket, csak értelmileg már ott tartottunk, hogy megértettük. Az én 17 hónapos lányommal egyelőre csak megbeszéljük, hogy ha kell neki szóljon és rácsücsülünk a bilire. Mivel ő egy energiabomba, így kb 2 másodpercig ül meg rajta. Ellenben már szól, ha kell neki. Szerintem akkor káros ez az egész történet, ha a gyerek még nem érett meg rá és kényszerítik vagy leszidják ha bepisil vagy bekakil. Ez is egy hosszú türelem játék egyeseknél, másoknál meg könnyen megy. Nem szabad általánosítani itt sem. :) Sok sikert nektek is."
 

Blanka, Babamama.hu csacsogó

 

"8 hónapos volt a Kisfiam amikor elkezdtem a biliztetést,volt pisi előfordult hogy kaki is,aztán 1évesen el kezdett járni és többé nem ült meg a bulin,mondogatom neki hogy bilibe kell ezt csinálni,úgy látom sejti is mit akarok,de még nem hajlandó.Nem akarom rá erőszakolni mert azzal nem hiszem hogy bármire megyek,de próbálkozok,pl.azzal hogy oda viszem a bilit ha én megyek wc-re és mondom hogy üljön rá,most 15 hónapos,bár eredmény nem volt,de már ráült."

Éva, Babamama.hu csacsogó

Te is szeretnél a "Babamama.hu csacsogó” zárt facebook csoport tagjává vállni?

Címkék:

Hozzászólások

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Megdöbbentő dolgot talált egy bontatlan csomag pelenkában

Szerinted is megható?

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Hátborzongató! Kézből etette a vad medvét a kislány, az apja pedig videózta!

Könnyen tragédia lehetett volna belőle!

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Pályázat! Havi 40 ezer forint bölcsődei támogatás jár a kisgyerekeseknek

Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

Bezárta magát a tűző napon álló autóba egy gyerek

A tűzoltók szabadították ki!

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Az ovisok jobban tudják, mit jelent a kánikula

Nagyon felkészült válaszokat adtak a kicsik :)

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet