Kerdések és válaszok > Tipegő

2012. márc. 29. csütörtök, 12:26

Sztrájkol a bölcsi ellen?

Pappné IldiTisztelt Szakértők!
Egy költözés után vagyunk, három éves kislányom kénytelen volt bölcsődét váltani. Ismét be kellett szoktatni, ott voltam vele az első néhány napban, mert nem akart maradni. Mivel nem tudtam több szabadságot kivenni, már nem lehettem vele többet. Mostmár nem sír, amikor otthagyom, viszont az étkezésével van gond. Azt hiszem, hogy a változással lehet összefüggésben, legalábbis eddig nem tapasztaltam vele kapcsolatban hasonlót: a bölcsődében egyáltalán nem eszik. Nem nyúl sem a tízóraihoz, sem pedig az ebédhez, sőt, sokszor nem is uzsonnázik. Állítólag szépen ül a többi gyerek közt, de nem eszik. Amikor bent voltam vele, akkor is kevesebbet evett, mint korábban, de semmi következtetést nem tudtam levonni belőle. Otthon reggelizik, de egész nap annyi van a gyomrában, amikor hazajövünk, akkor ismét rögtön eszik. Ön szerint mit tehetnék? Lehet, hogy így sztrájkol a bölcsi ellen? Vagy beteg lehet? Mit tehetnék vele?
Köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel:
Ildikó
Fejér Noémi 2012. ápr. 05. csütörtök, 10:09
Kedves Ildi!

Igen, nagy valószínűséggel valóban sztrájkol a lurkó a változás miatt. Persze itt most az a fontos, hogy miért éppen az evéssel! Az evéssel tudja az ember kontrollálni a világot (Azért eszünk, hogy éljünk, vagy azért élünk, hogy együnk!), pontosan tudja a gyerek, hogy ezzel sakkban tarthatja az édesanyját (mint az anorexiás), hiszen, ha nem eszik, veszélyben van az élete. Lám, sikerül, mert aggódnak miatta. Az lenne a kérdésem, hogy volt-e máskor más tünet, vagy ez az első?

Gary Chapman szerint öt szeretet nyelv van,
1. van, aki megsimogatja a gyerekét
2. van, aki azt mondja szeretlek
3. van, aki mindent megvesz, csak mert az előző kettőt nem tudja nyújtani
4. van, aki minőségi időt tölt el vele
5. van, aki "csak" etetni tudja

Nos, itt hiányzik az idő tényező, mert most nincsenek együtt és az evéssel lázad.

A dolgok mindig kettőn áll vagy bukik.
Fontos lenne az is, hogy az anya, apa, hogy látja ezt a kérdést (ha a családi rendszerszemléletre gondolunk ez a működés kihat az anyára, apára, kiindul valahonnan, ez a gyerek, valamiért pont ezt a tünetet produkálja, be is pisilhetne, ennek is jelentősége van), merre laknak? El tudnának-e menni segítséget kérni, elképzelhető, hogy csak pár alkalomról van szó. Azt gondolom Varázsjátékkal (gobelorsolya.hu/) lehetne oldani ezt a gyereket, mert valamiért szorong a bölcsiben. Ameddig ez nem oldódik fel, és nem is tudják megnyugtatni, elképzelhető, hogy a helyzet sem változik.

Üdvözlettel:
Fejér Noémi

Hozzászólások

 
Gyermekétkeztetési Alapítvány
?>