Hat tévhit a fogamzásról

Léna | 2018.09.19
Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.
 
35 éves korom előtt biztosan nem lesz gondom a megfoganással!
Tény és való, hogy a nők termékenysége 35 éves kor felett kezd el jelentősen csökkenni, és egy hasonló lejtőmenet tapasztalható 40 éves kor körül. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki könnyedén megfogan, aki még nem töltötte be a 35. életévét! Ahogy az sem igaz, hogy a 35 éven felettiek mindegyike küszködne a fogantatással. Számos tényező befolyásolja az életkortól függetlenül egy nő termékenységét, például a testsúlya – a normális BMI-vel sokkal valószínűbb a teherbeesés, a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy rendellenességek.
 
A fogamzásgátló tablettával hat hónappal azelőtt kell leállni, hogy gyereket szeretnél!
Mindegy, hogy mennyi ideig szedted a tablettát, amint abbahagyod, megvan minden esélyed arra, hogy teherbe ess – sőt, még a tabletta szedése mellett is sikerülhet… Csak abban az esetben hagyd abba a fogamzásgátlást, ha valóban felkészültél egy gyermek vállalására! Egyesek szerint a hormonális fogamzásgátlás befolyásolja a méhnyak által termelt nyálka mennyiségét, ami megnehezíti a spermiumok célba érését. Ezért van az, hogy egyes nőknél kell néhány hónap, míg a nyálkatermelés csökkenni kezd, és könnyebben járhatóvá válik az út a megfoganás felé, ám sok nőnél ez sokkal gyorsabban megtörténik. Úgyhogy ha tényleg fél év múlva szeretnél gyereket, gondolkozz el a mechanikus fogamzásgátláson – pl. gumióvszer.
 
Ha nincs orgazmusod, nem is lehetsz várandós!
Valójában dehogynem! Attól, hogy nincs orgazmusod, még lehet épp peteérésed, és ennyi ehhez pont elég. Az viszont egyes kutatások szerint igaz, hogy egy heves és intenzív orgazmus spontán peteérést idézhet elő, vagyis hirtelen, a ciklus épp aktuális szakaszától függetlenül beérhet egy petesejt a hormonok hatására – így fordulhat elő, hogy valaki nem a ciklusa közepén, hanem akár a legelején vagy a legvégén esik teherbe! Másrészről: ha orgazmusod van, az segíthet a fogantatásban, mert a ritmikusan összehúzódó méh és méhszáj szinte magába szippantja az ejakulátumot, benne a spermiumokkal, így azok nagyobb eséllyel érnek célba.
 
Ha szex közben a nő van felül, nem eshet teherbe!
Valójában teljesen mindegy, milyen pozícióban történik az együttlét, a baba megfoganhat. Természetesen a gravitáció is játszik némi szerepet ebben a folyamatban, de nincs olyan tudományos vizsgálat, mely alátámasztaná azt a még ma is általános vélekedést, hogy ha a spermiumnak úgymond felfelé kell úsznia, akkor nehezebben jut el a petesejthez. Ha a pozíciók és a fogantatás kapcsolatáról van szó, a legkedvezőbbnek még ma is a jól bevált misszionárius pózt tartják általában.
 
Addig nem kell letennem a cigit, míg nem leszek terhes!
Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás alapból káros az egészségre. De azt már kevesen tudják, hogy a dohányzás befolyásolja a termékenységet is! A férfiak esetében csökkenti az életképes spermiumok számát, a nőknél pedig befolyásolja a fogantatás sikerességéért.  Ha szeretnél teherbe esni, jobb, ha minél előbb befejezed a dohányzást!
 
Ha a férfi gyakran visel fecskét, alacsonyabb lesz a spermaszáma!
A spermiumok nem szeretik a túl meleg vagy a túl hűvös környezetet, ezért is helyezkednek el a herék a hasüregen kívül. Amikor a test túlmelegszik, a herék kissé alább szállnak, ezzel védve az ivarsejtek épségét, ha viszont csökken a hőmérséklet, akkor a testhez közelebb húzódva biztosítják a fogamzásképesség sértetlenségét. Ezért aztán van abban igazság, hogy ha egy túl szoros alsónadrággal a herék tartósan a meleg testhez szorítva helyezkednek el, azzal csökkenhet a spermium termelés. De ugyanez igaz a forró fürdőre és a szaunázásra is.
 
Címkék:

Hozzászólások

Meddőség vagy secunder meddőség - sokan nem ismerik a fogalmat

Meddőség vagy secunder meddőség - sokan nem ismerik a fogalmat

Sajnos minden negyedik párt érinti a meddőség.

Szeretnéd tudni, fiú lesz vagy lány? Ez a 700 éves kínai naptár megmutatja!

Szeretnéd tudni, fiú lesz vagy lány? Ez a 700 éves kínai naptár megmutatja!

Meglepően pontos!

Kémiai anyagok teszik meddővé a férfiakat

Kémiai anyagok teszik meddővé a férfiakat

Az otthonaink és ételeink is tele vannak ezekkel

Egyre kevesebb gyerek születik a társkereső alkalmazások miatt

Egyre kevesebb gyerek születik a társkereső alkalmazások miatt

A megkérdezett nők harmada azért nem vállal gyermeket, mert nem talál megbízható partnert.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

Az idősebb apák babáinál nagyobb a koraszülöttség, a halva születés, az alacsony születési súly kockázata,

Tippelj, legfeljebb hány gyereke születhet egy embernek

Tippelj, legfeljebb hány gyereke születhet egy embernek

Mostantól hivatalosan is tudjuk, hány gyermekünk születhet egy élethossz alatt - természetesen csak elméletben és átlagban.

Ha gyereket szeretnél, a Holdra figyelj!

Ha gyereket szeretnél, a Holdra figyelj!

A havi vérzés nem biztos támpont a termékenység szempontjából.

Az emberek akkor akarnak gyereket amikor elégedetlenek az életükkel

Az emberek akkor akarnak gyereket amikor elégedetlenek az életükkel

Egy állítás, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A finneket hozzák fel példaként.

Három banknál biztosan lesz babaváró támogatás

Három banknál biztosan lesz babaváró támogatás

Több banknál már eldöntötték, hogy adnak babaváró támogatást júliustól, mások még a szabályozás részleteire várnak.

Egyre több nő szembesül a secunder meddőség állapotával

Egyre több nő szembesül a secunder meddőség állapotával

Azok, akik családtámogatás fejében vállalnak több gyereket, sajnos könnyen szorult helyzetbe kerülhetnek. Mit lehet tenni a secunder meddőség ellen?