Szemproblémák gyermekkorban

Vígh Léna | 2017.03.27

Amikor egy újszülött világra jön, az első vizsgálatok egyike egy egyszerű  szemvizsgálat. A gyermekorvos megnézi a szem alakját, méretét, megfigyeli a pupillareflexeket. Ebből azonnal látszik, hogy a pici érzékeli-e a fényt. A szemészeti betegségek szempontjából jóval veszélyeztetettebb koraszülöttek szemét célszerű szemész szakorvossal megnézetni, aki a szemfeneket is vizsgálja.



Ha még nem beszél

Sokan halasztja a szemvizsgálatot, mert a gyerek még nem beszél, hogyan is tudná megmondani, hogy jól lát-e vagy sem. Ha felmerül a gyanú, hogy gond van a látással, nem szabad várni. A még nem beszélő gyerek szemeit is meg lehet vizsgálni, mégpedig szűk és tág pupilla mellett. Előbbinél a szülő sokszor csak annyit észlel, hogy az orvos játékot ad a gyerek kezébe, és azt mozgatja, időnként eltakarja valamelyik szemét. Így kiszűrhető, hogy a gyerek egyformán figyel-e mindkét szemével, egyformán mozdul-e a két szem, van-e kancsalságra utaló jel, hogyan reagálnak a pupillák.
Ezután jön a tág pupilla melletti vizsgálat. Öt napon át pupillatágítót csöpögtetnek a gyerek mindkét szemébe, és az orvos szkiaszkóp segítségével meghatározza a két szem fénytörési értékét. Ez alapján el lehet dönteni, hogy hány dioptriás a gyermek szeme, egyforma-e a két szem értéke. A szemfenék állapota is sok információt nyújt.

Veszélyes-e a pupillatágítás?
Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a gyerek a vizsgálat ideje alatt majd nem fog látni.
Valójában azonban csak írni-olvasni nem tud, azaz a precíz, közeli munkához szükséges látásélessége csökken, de mivel egy kisgyerek még nem végez ilyen jellegű tevékenységeket, ezért a pupillatágítás a mindennapjaiban egyáltalán nem zavarja őt.
Azért kell öt napon keresztül csinálni, mert a szemlencse alkalmazkodását így lehet kiiktatni.

A kancsalságot minél gyorsabban kezeljék!
A gyermekkorban előforduló leggyakoribb szemprobléma a kancsalság, a távollátás és a rövidlátás. Utóbbiak hátterében fénytörési hiba áll, a kancsalság viszont a két szem együttműködési zavarára is utal. Ilyenkor azonnali vizsgálatra kell bejelentkezni! Ha a szemizmok működési zavara vagy fénytörési hiba áll a háttérben, akkor első lépésként egyéves kor alatt szemtapasszal erősítik egyrészt a kancsalító szem látását, másrészt a gyengébben működő izmot. Szemüveget akár már néhány hónapos korban is kaphat egy csecsemő, ha nagy a dioptriás eltérés, de a leggyakrabban a kancsal kisgyermeknek egyéves korban írnak szemüveget, addig tapaszolással kezelik.
A kancsalság látszik is, de leggyakoribb kísérő tünetei a ferde fejtartás, a hunyorgás, a szemek könnyezése, dörzsölése és a fénykerülés.

Távollátás, rövidlátás
A távollátás többnyire a szemtengely rövidsége miatt alakul ki. Az újszülöttek rövidebb szemtengellyel jönnek a világra, a szemgolyó a gyermek fejlődésével nő, felnőttre jellemző méretét 7-8 éves korra éri el. A kisfokú távollátás sokszor szemüveg nélkül is javítható.
A rövidlátás leginkább az iskoláskorú gyerekek problémája: a gyerek nem látja a táblát, hunyorog. A hiba szemüveggel - rendszeres orvosi felülvizsgálat mellett - jól korrigálható.
A rövidlátás egyértelműen öröklődik családon belül. Kancsalság esetén csak a hajlam öröklődik, de nagyban függ a gyermek személyiségétől, attól hogy hogyan használja a látását, hogy a kórkép kialakul-e vagy sem.

A szülő felelőssége
Egy jó szemmel született kisgyereknek is sokat árthatunk. A kisgyermek egészséges látásfejlődéséhez a természetes környezet – a fények, a színek - sokkal megfelelőbb, mint a mesterségesek. Éppen ezért a szemészorvosok azt javasolják, hogy a 3 év alatti gyermekek nem nézzenek se TV-t, se számítógép-monitort, ne töltsenek sok időt mesterségesen megvilágított terekben. Helyette legyenek sokat a szabad levegőn, és játszanak, sportoljanak.

Címkék: szemüveg

Hozzászólások

Figyelem! Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek

Figyelem! Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek

Nem árt a banknál érdeklődni!

Mit tud az úszópelus? Érdemes beszerezni a strandra?

Mit tud az úszópelus? Érdemes beszerezni a strandra?

A válaszunk a kérdésre egyértelműen igen, ha a kicsit bevisszük a medencébe

A legtöbb veszély a fürdőszobában leselkedik a kicsikre

A legtöbb veszély a fürdőszobában leselkedik a kicsikre

Így tedd a lehető legbiztonságosabbá!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Nehéz megkülönböztetni a nyári náthától!

Mit tegyünk, ha leég a gyerek a napon?

Mit tegyünk, ha leég a gyerek a napon?

A felnőttek jobban odafigyelnek rá, mikor és mennyi ideig tartózkodnak a napon – egy gyermektől ez annyira nem várható el. Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Az intelligens gyerekek keveset alszanak és éjjel is felébrednek!

Az intelligens gyerekek keveset alszanak és éjjel is felébrednek!

Sőt, azok a gyerekek, akik a szüleikkel alszanak, magabiztos felnőttekké válnak.

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

A legtöbben azt hiszik, a fejtetű a higiénia hiánya miatt fertőz.

Együtt fürdés a gyerekekkel?

Együtt fürdés a gyerekekkel?

Az a természetes, ha a gyerkőc elől nem bujkáltok, nincsenek tabuk, de vajon a közös fürdés nem túlzás-e?

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Nem csak a babának, a mamának is jót tesz