Egy új korszak gyermekei

Vígh Léna | 2017.03.24

Vajon miért van az, hogy egy kisgyermek látványa egyből mosolyt csal az arcunkra?
Ha odafigyelünk rájuk, rengeteget tanulhatunk is tőlük ő pontosabban segítenek abban, hogy újból rátaláljunk egy másik értékrendre, a dolgok másféle fontosságára, amit egykor mi is ismertünk, csak elfelejtettük a felnőtté válás folyamatában.

 

Megtanítjuk félni…

Amikor megszületik egy gyermek, elméjében semmi olyan nem létezik, amit nem lehetne megtenni. Nem érez korlátokat. Szinte semmilyen félelemmel nem rendelkezik - számára minden lehetséges. Mi ártatlanságnak és naivságnak nevezzük ezt, és saját biztonságérzetünk miatt megtanítjuk félni őket. A gyermek csupán az erős zajoktól és a mélységtől, magasságtól retten vissza, az összes többit a felnőttektől veszi át.

A félelem belenevelése mellett megtanítjuk arra, mit tehet és mit nem. Önkéntelenül átadjuk kudarcainkat és megvalósításainkat, amit automatikusan lemásolnak, és egyúttal tovább is viszik. Nem lenne semmi probléma, ha azt nyújtanánk gyermekeinknek, ami bennünk a legjobb - azonban ők legtöbbször azt veszik át, ami kevésbé szerencsés. Nem saját maguk megismerésére buzdítjuk, hanem az általunk jónak ítélt programozást indítjuk el, ami az esetek döntő többségében önmagunk sokszorozása, az általunk képviselt értékek, hit, viselkedési normák továbbvitelét jelenti.

Oshoezt mondta: „A gyermekek általatok születtek, azonban nem a tieitek. Nektek múltatok van - nekik csak jövőjük. Ők nem a ti eszméiteknek megfelelően fogják élni az életüket. Ha ezeknek megfelelően élnének, azt jelentené, hogy egyáltalán nem élnének. Ők nem azokat az időket fogják megélni, nem ugyanazokkal a problémákkal fognak szembe kerülni. Ők egy más világhoz fognak tartozni."


Mai fiatalok

A világ változik, és teszi ezt olyan ütemben, amitől néha mi magunk is megrettenünk. Ennek ellenére hozzánk hasonlóan, gyermekeink is éveket töltenek (vagy inkább vesztegetnek el) egy rég elavult oktatási rendszerben, ahol olyan tantárgyakat tanítanak nekik, amiket szinte soha nem fognak tudni használni.
Osztályzással és egyéb fegyelmezési módokkal pedig egyre nehezebb féken tartani a lázadókat. Elsős, másodikos tanító nénik gyakran panaszkodnak arra, hogy a mostani gyerekek nem hajlandóak megtanulni bizonyos dolgokat. Határozott nemmel utasítják el a kérést, de még a felszólítást is. Nem kötik le őket a tankönyvek, nem bírnak odafigyelni semmire. Kevés tanár jut el addig a felismerésig, hogy nem a gyerek a rossz...

A mai ifjúsággal már nem lehet úgy bánni, mint a 30-40 évvel ezelőttiekkel. A maiak sokkal célratörőbbek, türelmetlenebbek. Ösztönösen szelektálják, hogy mire van szükségük és mire nincs. Mivel érdemes foglalkozniuk, és mivel nem. Tisztában vannak a felnőtt társadalom által alkalmazott megtorlással, de ez nem nagyon érdekli őket. És nem azért mert neveletlenek. A lényeg máshol keresendő.

Új generáció

Mindenütt a világon megfigyelték, hogy egyre több gyerek viselkedik feltűnően másképp, mint a többiek, és nem olyan könnyen alkalmazkodnak az általános normához, mint a korábbi generációk. Ezeket a gyerekeket „új gyerekeknek” vagy az „új korszak gyerekeinek” is nevezik.

Nancy Ann Tappe amerikai színterapeuta évekkel ezelőtt megjelent könyvében elsőként fogalmazta meg az életszín-elméletet. Az elmélet szerint, minden embernek van egy jellegzetes életszíne, néha kettő vagy három is. Az életszínek olyanok, mint a színburkok, láthatóak az aurában és a színcsoportokhoz hasonló személyiségjegyeket jeleznek. Minden színburok bizonyos emberi tulajdonságokat hordoz, amelyek jól felismerhetőek, ha tudjuk, hogy mire figyeljünk.
Az életszín lehet piros, zöld, sárga és kék, vagy két, illetve több szín kombinációja. Az új korszak gyermekeinek  életszíne indigókék.
Az indigógyerekek személyiségjegyei és tulajdonságai számunkra újak, szokatlanok és részben nehézséget okoznak, a társadalom számára pedig szintén nem könnyen elfogadhatóaik. Az iskolákban és az óvodákban rengeteg jele mutatkozik annak, hogy az új gyerekek valahogy „egészen mások”.
Az indigó gyerekek bármire készek, hogy méltóságukat, nézeteiket, és tudásukat megvédjék és megmutassák a világnak.
Ne feledjük: övék a jövő. Húsz év múlva ők határozzák majd meg a világot.

 

Címkék:

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!