Így szokasd át a kicsit a cumisüvegre

Léna | 2019.02.27

Szeretsz szoptatni, de azt fontolgatod, hogy jó lenne ismét átaludni az éjszakát, vagy vissza szeretnél menni dolgozni, esetleg mindkettő? Ez egy dolgot jelent: valószínű itt az ideje, hogy elkezdd cumisüvegből táplálni a kisbabádat. Az üvegben lehet anyatej, de áttérhetsz a tejporra is.

Vannak esetek, amikor az élet úgy hozza, hogy le kell szoktatnod gyermekedet a kizárólagos szoptatásról és el kell kezdened cumisüvegből is táplálni. Az áttérés nem könnyű folyamat és bizony nem egyszerű időszakot kell túlélned. Az alábbi tanácsokkal mi is besegítünk az áttérés megkönnyítéséhez.

A váltás kulcsa

Az igaz, hogy nehéz rászoktatni a kisgyermeket a cumisüvegre, de nem minden esetben. A váltás sikerének kulcsa abban rejlik, hogy minél előbb el kell kezdeni, persze nem túl korán. Természetesen a babát nem szabad éheztetéssel kényszerítened a cumisüveg elfogadására!

Mikor kínáljam először a kisbabát cumisüveggel?

Mivel minden gyermek más, és a helyzetek is eltérőek, nincs általános érvényű válasz a megfelelő időpontra nézve. Bármilyen ok is álljon a háttérben, amely szükségessé teszi a pótlást, azt először érdemes szakemberrel – védőnővel, gyermekorvossal vagy akár szoptatási tanácsadóval – megvitatni.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint a gyerekeknek hat hónapos korukig a kizárólagos szoptatás javasolt. Ennek ellenére számos olyan helyzet alakulhat aki, amikor egy anya cumisüvegből – legyen az anyatej vagy tápszer – eteti gyermekét. Sok anyuka kombinálja a két táplálási módot, korán reggel és altatás előtt mellből szoptatják, míg napközben cumisüvegből etetik anyatejjel vagy tejporral. 

A cumisüveg: hogyan döntöd el, mikor álltok mindketten készen az áttérésre?

Hat hetes kor előtt nem minden baba van felkészülve a cumisüvegre való áttérésre. Hagyd, hogy gyermeked adjon bizonyos jeleket erre vonatkozólag. Mint más fontos pillanatokban, például járásnál vagy beszédnél, itt is kisbabád határozza meg a ritmust, és jelzi majd, ha készen áll.
Két jel, ami arra utal, hogy biztosan készen áll áttérni a cumisüvegre: szopik néhányszor, aztán leáll vagy• kezdi elveszíteni érdeklődését a mell iránt.  
A baba nem egyedül éli át az elválasztás időszakát, az anyának is fontos szerepe van benne. Néha a gyerek készen áll a váltásra, azonban az anya még bizonytalan. Szakértők szerint normális, ha egy kicsit szomorú vagy a ritkább szoptatások miatt, azonban ez felszabadulást is jelent, hiszen te és kisbabád függetlenebbé váltok. Minden anya és kisbaba sajátos módon cselekszik ebben az átmeneti időszakban.

A cumisüveg bevezetése: hogyan készülj fel a hozzátáplálásra?

Ha elhatároztad, hogy a szoptatást kiegészíted cumisüveges etetéssel, esetleg a teljes elválasztás mellett döntöttél, a szakértők és más szülők javaslata alapján, tedd ezt lassan és fokozatosan. A fokozatos elválasztás a legjobb mindkettőtök számára. Kezdetben 5-7 naponta kiiktathatsz egy-egy szoptatást. Próbáld olyankor kínálni a cumisüveget, amikor abból a mellből szopna, amelyhez kevésbé ragaszkodik.  Így nemcsak a feszültség csökken, hanem segít az anyának a tej elapasztásában, fokozatosan csökken a tejcsepegés, és a mell nem duzzad meg.

Javasolják azt is, hogy az apa kínálja a cumisüveget. Az első néhány alkalommal az anya ne legyen a szobában, sőt néha még a házban sem. A kisbabák intelligensek, miért fogadnák el a cumisüveget, amikor az igazi finomság a közelükben van? Az apák bevonása jó alkalom a baba-apa kapcsolat fejlesztéséhez. De mi történik, ha azonnal át kell váltani cumisüvegre, és nem állnak rendelkezésedre napok vagy hetek?

Az anyatejet töltsd az üvegbe,és legyen valaki kéznél, aki megeteti a csecsemőt. Ha elég éhes a kisbaba, biztosan elfogadja a cumisüveget.

 

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!