A baba bőrének védelmében

admin | 2015.12.04

 

Amikor megszületik a baba, a boldogságos áldás után szembe kell néznünk vele, hogy a kis jövevény a jó nagy adag szeretet mellett extra körültekintő gondoskodást is igényel. Nem mindegy hogy a hátán vagy hasán alszik éjszaka, mit eszik, és mit kenünk a bőrére. Az érzékeny szervezet ezernyi hatásnak van kitéve, sokszor azonban nehéz eligazodni, hogyan védjük a kicsit, és hogyan gondoskodjunk róla megfelelően. Egyik kritikus pont a bőrápolás, azon belül pedig, hogy milyen hatások érik a baba bőrét, és hogyan tanuljunk meg védekezni a gyakori kellemetlen jelenségek ellen. Cikkünkben egy tipikus problémára világítunk rá; a pelenka kiütésre, más néven pelenkadermatitiszre.

bababőr

A baba bőre nagyon kényes terület

Egy csecsemő bőre még nem teljesen fejlett: bár ugyanannyi rétegből áll, mint a felnőtteké, de kb. ötször vékonyabb, és jobban átereszt mindent. Tartalmaz ugyan védelmező savköpenyt, de a felnőttekével szemben a benne található természetes baktériumflóra még nem olyan fejlett, mindemellett, alacsonyan van a faggyútermelés is. Emiatt a baba bőre sokkal érzékenyebb. Megesik, hogy újra és újra kipirosodik, könnyen begyullad, gyorsan kiszárad és pikkelyessé válik. A popsi területe különösen érintett ebben a problémában, mivel a pelenka tartalma, illetve annak okkluzív hatása is kiemelt szerepet játszik. Ezek a tényezők 3-12 hónapos kor között jelentkeznek, így jó, ha minél hamarabb megtaláljuk a legbiztonságosabb megoldást, ami kíméli a baba bőrét. Ne feledjük, a baba nem tudja elmondani, hogy hol fáj, mitől sír, hogy tudjunk neki segíteni. Amit megtehetünk, hogy megakadályozzuk a problémát, még a kialakulása előtt.



A pelenka okkluzív hatása 

Rutin dolog, hogy a pelenka jól zárjon. Semmit ne engedjen ki. Azonban, a búraszerűen, szinte hermetikusan záró pelenka egyrészt nem enged be semmi levegőt, másrészt belül hagyja azt, bezárva a nedvességet is. A kicsi bőr rétegei nagyon vékonyak, ezért a felső bőrréteg ennek a nedvességnek a hatására hamar felázik, és sebes, piros, fájdalmas területet hagy maga után.


A nedvesség és vizelet által elázott bőr sokkal könnyebben beengedi a baba szervezete számára nem kívánatos vegyületeket, illetve utóbbi, lúgos kémhatása miatt károsítja a bőr savköppenyét. A székletben található enzimek is további irritációt okoznak, fájdalmas tünetekkel, csúnyán kipirosodott bőrrel. Ezt pelenka kiütésnek hívjuk. A folyamatot a pelenka az okozza, és a pelenka által határolt területen terjed. Ilyenkor a baba bőre minden külső veszéllyel szemben érzékenyebb, könnyebben beengedi a kórokozókat, és könnyebben gombásodik.



Babatermékek a polcon – hogy válasszunk?

Mit tesz az anyuka, ha a popsi csúnyán piros lett? Bekeni a baba popsiját védőkrémmel, hogy mielőbb megszűntesse a problémát. Nem elég csak a tünetet kezelni. Figyelembe kell venni, hogy a baba bőre ilyenkor kevésbé védett a káros anyagokkal szemben. A boltok polcain számos olyan gyártó van - köztük világmárkák rengeteg baba termékkel - akik védőkrémeket, fürdető készítményeket és samponokat kínálnak. Azonban, szomorú tény, hogy a gazdaságos gyártás miatt a baba termékek is tartalmaznak nem kívánatos adalékokat, tartósító szereket, és más alkotókat.


A kőolaj származékok, parabének, színezékek, illatanyagok, szappanok, alkoholok mind olyan összetevők, amelyek nem kevésbé a baba krémekben is jelen vannak.


Sokszor egy-egy káros összetevő hiányát láthatjuk a termék csomagoláson, azonban, ez a csekély lépés lényegesen nagyobb marketing szempont, mint amennyivel nagyobb biztonságot jelent.  A termék kiválasztásakor a biztonságos alkalmazhatóság elsőrendű szempont a termékjellemzők figyelembevételekor. Mivel a babák szervezete, bőre nagyon érzékeny, ebben a kérdésben nem szabad kompromisszumot kötni, meg kell találni azt a formulát, ami biztonsággal alkalmazható.



Megfelelő védelem - időben


  •  Levegőztetés: Pelenkázáskor ne rakjuk fel rögtön az új kötést. Érdemes hagyni egy kicsit a bőrt levegőzni

  • A kialakulást segítő tényezők minimalizálása: Pelenkából olyat érdemes használni, ami kiemelkedően jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Ez nagy mértékben csökkenti a dernatitisz esélyét

  • Védőkrémek használata: olyan krémet érdemes használni, amely nem tartalmaz kőolajszármazékot, parabéneket, színezéket, alkoholt. Ezek olyan káros összetevők, amelyekre a szervezetnek semmilyen szüksége nincs, főleg nem egy csecsemő szervezetnek. A védőkrémek két fontos területen fejtik ki hatásukat: egyrészt vízlepergető hatásuknál fogva segítenek távol tartani a nedvességet, másrészt elősegítik a sebgyógyulást. Ez utóbbi tulajdonság jórészt a Cink – Oxid nevű összetevőnek köszönhető, illetve, enyhe szárító hatásánál fogva segít megakadályozni, hogy a nedvesség feláztassa a baba bőrét.


A tünetek megelőzésére ajánlott a Lotti babapopsi védőkrém használata. A fejlesztés fő szempontja a hatékonyság és a biztonságos használat, így minden Lotti termékről - nem csak a babapopsi védőkrémről - elmondható, hogy biztonságos az alkalmazása. A gyártó minőség érzékeny filozófiája és egészség tudatos szemlélete a teljes termékvonalban tükröződik.

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!