Cikkek > Életmód

2013. júl. 08. hétfő, 12:44

Az ülő munka hátrányai

Napjainkban az emberek jelentős része arra kényszerül, hogy az egész napját egy székben ülve töltse. Ez a napi nyolc órás munkaidővel számolva már heti negyven majdnem teljesen mozdulatlanul eltöltött órát jelent, amihez a kevésbé aktív életet élők esetében még a szabadidejükben üldögéléssel töltött percek is hozzáadódnak. Ennek az életformának meg is van a maga böjtje…

Lelassult anyagcsere

A huzamosabb ideig egy helyben töltött percek az emésztőrendszerre is negatív hatással vannak, hiszen amikor az izmok nem mozognak, hanem nyugalmi állapotban vannak, akkor a szervezetünk alig éget el kalóriát.

Cukorbetegség és szívinfarktus

A mozgásszegény életmód hatására testünk kevesebb inzulint termel, illetve az inzulinrezisztencia kialakulásakor ellenállóvá válhat az inzulin iránt, s így növekszik a cukorbetegség, illetve az ennek következtében kialakuló szövődmények, mint a látásromlás, a vese és szív károsodása kialakulásának kockázata. Mivel a mozgásszegény életmód esetén a vérzsírfajták szabályozásáért felelős enzimek aktivitása is csökken, így növekszik a vér koleszterinszintje, ami az érelmeszesedés kockázatának növekedésével jár.


Fotó: Horváth Petra, Pink Petra Photography

Depresszió

Az egy helyben gubbasztó életmód hatására csökken azoknak a kedvező kémiai anyagoknak, hormonoknak a mennyisége, amelyek a testmozgás során termelődnek, ráadásul a lelassult vérkeringés hatására a szervezetben már jelen levő hangulatjavító anyagoknak is csak egy része jut el az agyba, aminek hatására súlyosabb esetekben akár depresszió is kialakulhat.

Gerincproblémák

A túl sok ülés a gerincoszlopra és a tartásra is kedvezőtlen hatással van, és hosszú távon akár a csípő- és a térdizmok merevvé válásához, sőt megrövidüléséhez is hozzájárul; a túl sok egy helyben, mozdulatlanul töltött idő következtében pedig a hát izmai gyengévé és görcsössé válnak.

Csontritkulás

Az elegendő mozgás, aktivitás és az ezzel együttjáró egészséges mértékű megterhelés hiányában egy bizonyos idő elteltével a csontok is gyengévé válnak. Különösen idősebb korban csökkenthető a csontritkulás kialakulásának valószínűsége az aktív, mozgásban gazdag életmóddal.

Vastagbélrák

A mozgásszegény életmód következtében az étel és a benne található méreganyagok hosszabb időt töltenek a bélben, s ez növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: Femcafe

Hasonló cikkek

 

Hozzászólások

 
Gyermekétkeztetési Alapítvány
?>