Cikkek > Újszülött

2011. jún. 06. hétfő, 13:14

Napozás a picivel

Tombol a jó idő, nincs is jobb szórakozása ilyenkor a kismamáknak és a friss anyukáknak, mint élvezni az első igazán nyári napsugarakat. A mértékletes napozásnak számos előnye van, de túlzásba vinni természetesen ezt sem szabad.

Egyes kutatások szerint a természetes ultraibolya sugárzás hiánya káros a szervezetre nézve, hiszen a D3-vitamint kizárólag napfény segítségével képes előállítani a szervezet. A kismamák esetében azonban különösen fontos hangsúlyozni a mértékletességet, a túlzásba vitt napozást, és annak velejáróját, a leégést mindenképpen kerülni kell.

A D-vitamin nagyon fontos a baba és a mama számára is, hiszen segíti a csontosodás folyamatát, fokozza a kalcium felszívódását, emellett szerepet játszik az általános védekező képesség egészséges fejlődésében is. Ezek nemcsak rád, hanem a babákra is vonatkoznak, tehát érdemes őket is napoztatni egy kicsit, azonban náluk a szokásosnál is elővigyázatosabbnak kell lenned! 

Mikor napozzunk?

Három hónapos koruktól javasolt az újszülöttek napoztatása. A kicsik bőre nagyon érzékeny, őket néhány, maximum 10 percnél nem szabad tovább napoztatni, hiszen szinte teljesen védtelenek a káros ultraibolya sugarakkal szemben. A faktorszám jelzi, hogy bekenve ennek az időnek hányszorosára emelhető a napon töltött idő. Fontos továbbá az időpont megválasztása is: időzítsük a reggeli ill. a késő délutáni vagy koraesti órákra a csecsemők napoztatását. Egyáltalán ne vidd napra a picit 11 és 16 óra között! Az első alkalmakkor mindössze egy-két percre hagyd a napon, majd lassan, fokozatosan növelda napfürdővel töltött percek számát. Tíz-tizenkét percnél tovább azonban ne maradjatok erős napfényben!

Fényvédő krém

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy vajon ha tényleg csak egy-két percig napoztatod csecsemőd, szükséges-e bekenni fényvédő krémmel, ha igen, milyen erősségűvel. A válasz a kérdésre: igen, be kell kenni. Azonban ha nem lépitek át a 10 percet, elég kb. 12-20-as faktorszámú krémet használnotok, hiszen a túlzottan magas faktorszámú napvédők használata gátolja a D-vitamin szintézisét. Ha valami miatt hosszabb időt vagytok kénytelenek a napon tölteni, akkor viszont válassz extra erős fényvédőt. 

Napfény egyenlő boldogság?

Igen! Kutatások bizonyítják, hogy a D3-vitamin termelődés és az immunerősítő hatás mellett boldogsághormonokat – hivatalos nevén szerotonint – is felszabadít a napfény a szervezetben. A szájon át szedhető D-vitamin szintetikus eredetűek, ezeket pedig a szervezet kevésbé előnyösen hasznosítja, mint természetes változatát. Így a szervezet előnytelenebbül hasznosítja a D3-vitamint, ill. boldogsághormonok sem szabadulnak fel olyan mértékben, mint napozás esetében. 

A gyógyító hatás

Nyáron, napozás hatására jelentősen javulnak az ekcémás és az allergiás, viszketéssel járó, pörsenéses bőrtünetek. Hagyd szabadon az érintett bőrfelületet! Napoztasd pár percig a piros babapopsit, az ekcémás könyök- és térdhajlatot! A napfény és a napozás a gyógyító hatás mellett sajnálatos módon néhány pici babánál éppen ellenkezőleg hat, és bőrproblémákat okozhat. Ilyenek az ún. melegkiütések, a napallergia és a naptejallergia. A melegkiütések leggyakrabban a tarkón, a toka és a comb redői között, valamint a hason tűnnek fel. Ezek elkerülése érdekében a patentos ruhák helyett célszerű bővebb szabású, vékony, szellős anyagból készült ingecskét vagy napozót adni a babára. Napallergiára utalhat, ha azon a területen, ahol nap érte a baba bőrét, viszkető, piros pontocskák, apró hólyagok keletkeznek. A napkrém valamely összetevője is okozhat irritációt, bőrpírt a kicsiknél. Vásárolj kimondottan kisgyerek számára készített hypoallergén, illatanyag- és tartószítószer-mentes készítményt!

Csak okosan!

Ha kellemes, meleg az idő ill. nincs nagy szél, a járókát, de akár a bölcsőt is felállíthatod egy nagy, lombos fa alatt. A már kúszó-mászó, totyogó kicsiket persze nem mindig tudod az árnyékban tartani. Játszótéren, strandon, de akár otthon is óvd a picur bőrét magasabb faktorszámú fényvédő krémmel! Nagyobb babáknál ill. az örökmozgóknál figyelj arra is, hogy megfelelő védelmet kapjon a szemük! Fontos, hogy mindketten megfelelő minőségű UV-szűrővel ellátott, bemért napszemüveget viseljetek! A picire adj egy fehér vászonsapkát is, ami védi a homlokát és a tarkóját is!

 

Kíváncsi vagy mit tanácsol a védőnő? Olvasd el!

A témával kapcsolatos további cikkeinket megtalálod az alábbi linkekre kattintva:
Van új a nap alatt (1. rész)
Van új a nap alatt (2. rész)

Kismama vagy? A Napozás és fürdés pocakosan című írásunkat okvetlenül olvasd el!

Hasonló cikkek

 

Hozzászólások

 
Gyermekétkeztetési Alapítvány
?>